Garrotxa

Olot, primera ciutat de Catalunya on seran obligatori construir balcons o terrasses

  • Admin
  • Actualitzat:
  • Creat:

Gràcies a una moció presentada pel Grup Socialista d'Olot, l'Ajuntament iniciarà els tràmits per canviar l'ordenança de construcció. És una iniciativa pionera a Catalunya. La moció va ser aprovada per unanimitat al Ple.

Foto: Turismegarrotxa.ca
Foto: Turismegarrotxa.ca

La crisi de l'Covid-19 ha posat en evidència una realitat que molts constructors ja estan atenent en els últims temps: les cases necessiten espais d'oxigenació, obertures a l'exterior on els i les inquilines puguin trobar un bri d'aire.

 

Es tractaria d'un nou estil de construcció que defuig de les façanes llises i aposta per balcons, terrasses i àtics, que permeten obrir o tancar en funció de la climatologia.

 

La normativa urbanística actual penalitza els balcons, que si no són coberts no computen com a metres quadrats construïts, i això els converteix en un luxe, perquè els promotors saben que són uns metres quadrats que no cobraran. L’especulació ha passat per sobre del confort.

 

El Govern del País Basc és pioner en aquest tema i al juny del 2020 va aprovar un decret que regula de forma exclusiva les condicions mínimes d’habitabilitat. El decret preveu la creació d’habitatges més versàtils i flexibles que s’adaptin a les circumstàncies dels seus habitants amb el pas del temps, així com a les necessitats i formes de vida actuals, afavorint, entre altres coses, la construcció de terrasses i balcons als nous edificis.  Així mateix, s'ha incorporat, la perspectiva de gènere al disseny dels edificis i habitatges, evitant racons i angles cecs que creuen inseguretat en portals i zones comunes integrant al màxim l'espai d'estar-menjador-cuina, per tal de que les tasques de la llar siguin visibles i puguin ser compartides pel conjunt de la unitat familiar.

 

Mentre no tinguem una llei autonòmica al respecte, des del grup socialista d'Olot vam proposar al Ple els següents acords:

 

            - Adaptar la normativa municipal que regula les condicions de les edificacions per tal de promoure els elements constructius que facilitin l'accés, la ventilació i lail·luminació directament a l'exterior, com poden ser la construcció de terrasses i balcons en tots els habitatges, ja siguin de nova construcció o en un procés de rehabilitació.

 

            -Instar a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a tramitar una normativa urbanística adaptada a les necessitats i formes de vida actuals .

 

            -Notificar aquest acord a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

 

Paraules clau: