Actualitat

Aprovada la moció perquè l’església de Sant Andreu del Coll sigui patrimoni de la ciutat d’Olot

25 febrer 2022

sant andreu del coll
La proposta presentada pels socialistes olotins va obtenir un suport unànime per part de la resta de grups de l'Ajuntament.

Sant Andreu del Coll és una església romànica del segle XII situada a la falda de la vessant sud de la serra de Sant Miquel del Mont al terme municipal d’Olot.

Es tracta d’un edifici religiós protegit com a Bé cultural d’Interès Local, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Estem parlant de l’edifici romànic més antic del terme municipal d’Olot, que té una superfície construïda 141 m2 i un espai exterior de 629 m2. Segons les dades històriques, Sant Andreu del Coll fou consagrada pel Bisbe Ot l’any 955, però la parròquia ja existia a l’any 953 amb el nom de Sant Andreu del Vilar Alier. A dia d’avui pertany a la parròquia de Riudaura, que hi fa culte una vegada a l’any pel la festa de Sant Andreu. L’església disposava de cementiri propi per les famílies del veïnat, i va ser traslladat per voluntat de les famílies.

El context històric de la propietat l’església
Donat el seu estat ruïnós, fa uns 30 anys -a proposta de l’Ajuntament d’Olot i de la parròquia de Riudaura-, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat varen invertir més de 22.000.000 de les antigues pessetes per rehabilitar i consolidar l’església. Cal esmentar, també, que ha rebut aportacions voluntàries de moltes persones que varen treballar directa o indirectament per consolidar l’església.

El 6 de juliol de 2021, els Srs. Eduard del Balle Comas i Juan Carlos del Balle Comas, per una part actuant com a propietaris de la finca registral 1489 d’Olot denominada Castell del Coll i Saiols i, per l’altra el Mn. Lluis Suñer Roca i el Mn. Joaquim Giol Aymerich, Vicari i Provicari del Bisbal de Girona, reconeixen la propietat de l’església de Sant Andreu del Coll a favor dels germans del Balle Comas i acorden l’ús religiós de l’església a favor de la parròquia de Riudaura.

En la reunió també s’acorda que la parròquia podrà desenvolupar en l’esmentat temple els actes religiosos de la festa de Sant Andreu, únicament una vegada a l’any, i que sota cap concepte s’hi podran fer batejos, primeres comunions, casaments i enterraments. D’altra banda, també acorden que es podrà accedir a l’església pels camins existents, però que la propietat no es compromet a fer el manteniment.

Moció aprovada per unanimitat
Donada la importància històrica, monumental, social i paisatgística de l’església de Sant Andreu del Coll i per tot el que representa per la ciutat d’Olot i per la comarca de la Garrotxa, el Grup Municipal del PSC d’Olot proposava al Ple del mes de febrer de l’Ajuntament que es prenguessin els següents acords:

1. Que els serveis tècnics de l’Ajuntament estudiïn les formules jurídiques per tal que l’església de Sant Andreu del Coll sigui patrimoni de la ciutat d’Olot.
2-Que en el mateix estudi s’incloguin les pistes que porten a l’església.
3- Que es valorin les aportacions fetes per les administracions públiques en la rehabilitació de l’església.
4- Que es traslladin aquests acords a la parròquia de Riudaura, al Bisbat de Girona , al Departament de Cultura de la Generalitat i al Servei de Patrimoni de la Diputació de Girona.

Celebrem que la proposta rebés el suport de tots els grups, i esperem que de l’estudi de la possibilitat en surti resultant la decisió de fer de l’església patrimoni de la ciutat.